piątek, 23 września 2016

Proteinowe placki śniadaniowe

Odkąd rozpoczęłam dietę eliminacyjną mam problem ze śniadaniami. Nie lubię jeść codziennie tego samego, bo nuda na talerzu to nie dla mnie. Nie ukrywam, że o tej porze dnia najczęściej pojawiały się u mnie produkty mleczne lub jajka. Teraz szukam zamienników i po prawie dwóch miesiącach stwierdzam, że bez trudu można sobie poradzić w temacie urozmaiconych śniadań z uwzględnieniem nietolerancji pokarmowych. A jeśli ktoś ma to szczęście i nie boryka się z problemem nietolerancji, to myślę, że lżejsze śniadanie nikomu nie zaszkodzi od czasu do czasu.

Dzisiaj zrobiłam proteinowe placki, które jednocześnie były idealnym posiłkiem potreningowym. Przepis dostałam od koleżanki, ale oczywiście musiałam go nieco zmodyfikować na własne potrzeby. Zamiast płatków owsianych górskich, dodałam płatki quinoa. Musiałam również pominąć jajko, więc dolałam odrobinę mleka kokosowego w celu rozrzedzenia masy. Reszta pozostała bez zmian. A oto ten przepis:

Składniki:
1 banan
15-30g białka w proszku (u mnie o smaku wanilii)
1 jajko (u mnie zastąpione mlekiem kokosowym)
25g płatków owsianych górskich (u mnie płatki quinoa)
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Banana, białko w proszku, jajko oraz płatki zblendować. Jeśli przygotowujemy w thermomiksie 20s/obr 5. Rozgrzać łyżkę oleju kokosowego na patelni i smażyć placki z obu stron. Najlepiej aby placki były małe, co ułatwi ich przewracanie.
Podawać z owocami i jogurtem lub tak jak u mnie z masłem orzechowym.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz