piątek, 16 września 2016
Ciasto pomarańczowe z mąki kukurydzianej (polenty)*
Od czasu rozpoczęcia diety najtrudniej było mi zaspokoić zachcianki na słodkości. Upiec coś bez jajek, nabiału i zwykłej mąki, to nie lada wyzwanie. Z pomocą znajomej udało się stworzyć smaczne ciacho, które jest wilgotne i jak na bezglutenowca puszyste. Ja je upiekłam w małej foremce na chleb, ale spokojnie można wykorzystać foremki do muffinek.
Składniki:
1 szklanka* mąki kukurydzianej (polenty)
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
Skórka z 2 pomarańczy (jeśli małe to z trzech)
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Cukier wymieszać z olejem, a następnie dodać sok. Wszystkie suche składniki wymieszać razem po czym powoli dodawać do masy z sokiem. Delikatnie ubijać do połączenia składników.
Przygotowanie w Thermomiksie:
1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i przełożyc do osobnego naczynia.(obroty 10)
2. Zblendować około 2 pomarańczy i przelać do szklanki. (1min/obroty 10)
3. Cukier i olej włożyć do misy Thermomixa i ubić do połączenia składników. (Obroty 4)
4. Dodać sok z pomarańczy.
5. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w osobnej misce, po czym mieszając na obrotach 3-4 stopniowo dodawać je do masy pomarańczowej.
6. Nie ubijać za długo.
Rozgrzać piekarnik do 180st. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 20-25 minut. Pozostawić do ostudzenia.
Można przygotować syrop z pomarańczy i cukru do polania ciasta, ale według mnie było wystarczająco wilgotne. Następnym razem zrobię do niego polewę czekoladową na bazie awokado.
*Szklanka o pojemności 200ml
*Ciasto bezglutenowe, bez nabiału i bez jajek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz